Ο Μανώλης Παπουτσάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κίσσαμο Χανίων και εκεί έλαβε τη βασική σχολική του εκπαίδευση. Πέτυχε στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και πήρε το πτυχίο του από τη Φιλοσοφική Σχολή. Στον στρατό έλαβε τη βασική του εκπαίδευση ως μάγειρας και από τότε και μετά συνειδητοποίησε και αποφάσισε ότι η μαγειρική θα γινόταν το επάγγελμά του και η φιλοσοφία το χόμπι του. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του στον Πλάτωνα, ταυτόχρονα, όμως, συνέχιζε να χτίζει τη μαγειρική του καριέρα. Ανδρώθηκε μαγειρικά μέσα στην κουζίνα του κρητικού εστιατορίου «Μυρσίνη» και αφού πέρασε από τις κουζίνες άλλων εστιατορίων, αποφάσισε να ανοίξει το 2017 το δικό του Κρητικό εστιατόριο, το «Χαρούπι», του οποίου είναι και ο σεφ.
Το εστιατόριο έχει ήδη διακριθεί και βραβευθεί πολλές φορές (Αθηνόραμα, Χρυσοί Σκούφοι, FNL) ενώ έχει δώσει μια νέα δυναμική ανανέωσης στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Ταυτόχρονα είναι και ο σεφ και συνιδιοκτήτης του σύγχρονου μεζεδοπωλείου Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη. Είναι τακτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, διδάσκει μαγειρική στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης και έχει λάβει μέρος ως κριτής σε αρκετούς πανελλήνιους διαγωνισμούς μαγειρικής, καθώς και στο τηλεοπτικό διαγωνισμό Master chef junior, ενώ έχει και δική του εκπομπή μαγειρικής στην κρατική τηλεόραση με θέμα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ ελληνικά προϊόντα. Αρθρογραφεί για θέματα γαστρονομίας στο Olive magazine καθώς και στην εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα επέστρεψε από τη Σουηδία, όπου και μαθήτευσε 3 μήνες στο φημισμένο εστιατόριο Frantzen (3* Michelin, no 21 στην παγκόσμια κατάταξη). Ταξιδεύει πολύ και λατρεύει το καλό φαγητό και το κρασί.